Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1SOC 505Political Sociology3+0+038

Dersin Detayları
Dersin Dili İngilizce
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Bölümü / Programı Ortadoğu Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Bu derste siyasetin sosyolojik temelleri, yapı/statüko bağlamında devlet, seçkinler, demokrasi/seçimler ve oy verme davranışları, siyasal katılma, partiler, sivil toplum, ideolojiler ve propaganda çerçevesinde ele alınacak; değişim ise toplumsal hareketler çerçevesinde analiz edilecektir.
Dersin İçeriği Toplumsal hareketlerin türleri, öğeleri, dönüşümleri, eski ve yeni toplumsal hareketler, İslami hareketler ve son dönemde en güncel meselelerden biri halini almış olan yeni medya üzerinde örgütlenen toplumsal hareketler üzerinde durulacaktır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok


Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Kısa Sınav 1 % 10
Ödev 2 % 30
Devam 1 % 10
Proje 1 % 50
Toplam :
5
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Veri yok

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Siyaset sosyolojisi alanındaki temel kuramsal yaklaşımları tanımıştır.
2 Toplumsal yapı ve değişim bağlamında siyasal olanın rolüne dair bir kavrayış geliştirmiştir.
3 Tarihten bugüne insan toplumlarının bugün aşina olduğumuzdan çok farklı siyasal biçimler geliştirmiş olduğunu görmüştür ve siyasal tabakalaşmayı eleştirel bir yaklaşımla analiz edebilir.
4 Eski ve yeni toplumsal hareketler ve yeni media üzerinde örgütlenen toplumsal hareketler arasındaki farkları kavramıştır
5 Dünyadaki, İslam dünyası ve Türkiye’deki toplumsal hareketleri analiz etme kabiliyeti kazanmıştır
6 Yukarıda belirtilen konulardan biri hakkında eleştirel bir makale yazabilir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Siyaset Sosyolojisinin Alanı Okuma: Coser, L.A. (1966). Political Sociology: Selected Essays. New York: Harper Torchbooks, 1-48. Hafta 2 -: Siyaset Sosyolojisinin Felsefi Arka Planı, Kuramlar, Kuramcılar I: Marx ve Weber Okuma: Runciman, W.G. (1968) Social Science and Political Theory. 2nd. ed London: Cambridge University Press.
2 Siyaset Sosyolojisinin Felsefi Arka Planı, Kuramlar, Kuramcılar I: Marx ve Weber Okuma: Runciman, W.G. (1968) Social Science and Political Theory. 2nd. ed London: Cambridge University Press.
3 Siyaset Sosyolojisinin Felsefi Arka Planı, Kuramlar, Kuramcılar II: Seçkin kuramları, oligarşiler ve demokrasi Okuma: Runciman, W.G. (1968) Social Science and Political Theory. 2nd. ed London: Cambridge University Press.
4 Bir sorunsal ve kurum olarak devlet Okuma: antropolojik literatür Dobratz, A., L. Waldner & T. Buzzell (2016) Power, Politics and Society: An Introduction to Political Sociology. New York: Routledge s. 36-67.
5 Siyasal Kültür ve Siyasal Sosyalizasyon, Ideolojiler ve Propaganda Okuma: Dobratz, A., L. Waldner & T. Buzzell (2016) Power, Politics and Society: An Introduction to Political Sociology. New York: Routledge s. 71-114.
6 Siyasal Katılım: Oy sandığı demokrasisi, katılımcı demokrasi ve doğrudan demokrasi Okuma: Dobratz, A., L. Waldner & T. Buzzell (2016) Power, Politics and Society: An Introduction to Political Sociology. New York: Routledge s. 189-219.
7 Sivil toplum Okuma: Kolektif (der.) (2008) Sivil Toplum Kavramı tartışmaları, Istanbul: Kaknüs Yayınları.
8 Kürelleşme Okuma Önerisi: Petras, J and H. Veltmeyer (2001) Globalization Unmasked: Imperialism in the 21st Century, Halifax: Zed Books.
9 Toplumsal hareketler: Türleri, öğeleri, dönüşümleri Okuma: Erkilet, A. (2017). Ortadoğu’da Modernleşme ve İslami Hareketler. 7.bs.. İstanbul: Büyüyen Ay Yayınları.
10 Eski ve yeni toplumsal hareketler Okuma: Wallerstein, I. (2014) Antisystemic movements: yesterday and today, Journal of World Systems Research, Volume: 20, Number: 2, Summer/Fall 2014 http://jwsr.pitt.edu/ojs/index.php/jwsr/article/view/593/655
11 İslami hareketler: Modernleşme ile ilişkisi bağlamında kuramsal tartışmalar Okuma: Erkilet, A. (2017). Ortadoğu’da Modernleşme ve İslami Hareketler. 7.bs.. İstanbul: Büyüyen Ay Yayınları.
12 Ortadoğu’da İslami hareketler Okuma: Erkilet, A. (2006). Understanding Islamic movements: A search for an explanation freed from the fallacies of sociological reductionisms. Echo of Islam: A Quarterly Journal of Islamic Thought and Culture, 203, 114–122. Erkilet, A. (2017). Ortadoğu’da Modernleşme ve İslami Hareketler. 7.bs.. İstanbul: Büyüyen Ay Yayınları.
13 Yeni medya ve toplumsal hareketler Okuma: Castells, Manuel (2012) Networks of Outrage and Hope: Social Movements in the İnternet Age, Malden: Polity Press.
14 Arap Baharı Tartışmaları Okuma: Erkilet, Alev (2015) İslam coğrafyasında yeni medya ve toplumsal hareketler. Ticaret Üniversitesi Medya ve Din Tartışmaları Sempozyumu (2-3 Nisan 2015) bildiriler kitabı içinde (ss. 84-90), Mete Çamdereli, Nihal Kocabay Şener, Betül Önay Doğan (yay.haz.), İstanbul: İstanbul Ticaret Üniversitesi Yayınları.
15 Öğrenci makalelerinin sunumu: tartışma, değerlendirme oturumu


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
Ö1
Ö2
Ö3
Ö4
Ö5
Ö6

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.ihu.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=246626&lang=tr